"Usko ihmeisiin, sillä niitä tapahtuu hetkissä ja niistä jää jälki meistä jokaiseen."
VAPAITA PAIKKOJA : 0 paikkaa vapaana

vaapukka

Vaapukka on 7 paikkainen ammatillinen perhekoti Turun saaristossa, joka tarjoaa pitkäaikaista lastensuojelulain mukaista ammatillista perhehoitoa huostaanotetuille lapsille ja nuorille. Perhekoti Vaapukka tarjoaa turvallisen kasvuympäristön, johon kuuluvat luotettavat ja läsnäolevat vanhemmat, eheyttäviä kokemuksia ja pysyvyyttä antava turvallinen arki, jossa jokaisella lapsella on oikeus kokea olevansa hyväksytty ja rakastettu juuri sellaisena kuin on.

“Käytämme toiminnallisia ja terapeuttisia menetelmiä
osana arkea. Näillä tavoittelemme lapsen kuulluksi
tulemista, välineitä ongelmien käsittelyyn, eheytymistä
ja voimaantumista.”

VOIMAVARAKESKEINEN JA LASTA KUNNIOITTAVA TYÖOTE

NÄEMME LAPSEN AINUTLAATUINSENA YKSILÖNÄ

Perhekoti Vaapukan kuntouttavan työotteen tavoitteena on mahdollistaa lapselle eheyttäviä ja korjaavia kokemuksia, jotta hän voisi kasvaa mahdollisimman tasapainoiseksi ja yhteiskunnassa pärjääväksi nuoreksi. Työskentelyssämme korostuu mm. kiintymyssuhde- sekä traumateoreettinen viitekehys. Me haluamme nähdä Vaapukassa asuvan lapsen ainutlaatuisena yksilönä, kokonaisuutena (holistinen psykodynaamisuus) ja tukea hänen yksilöllistä kasvua ja kehitystä hänen tarvitsemalla tavalla.

TURVALLINEN JA YHDESSÄ ELETTY ARKI

KASVATUSTA LASTA KUUNNELLEN JA KANNUSTAEN

Vaapukassa kasvatus tapahtuu arjen hetkissä yhdessä tekemisen ja kokemisen kautta lapsen mielipiteet huomioiden. Meille tärkeitä arvoja arjessa ovat terapeuttinen läsnäolo, lasta kuunteleva ja kannustava kasvatustyyli, toista kunnioittavat ja läheiset ihmissuhteet perhekodissa, sosiaalisten suhteiden vaaliminen, rakkauden, turvan ja hellyyden antaminen. Meille lapsen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin kuuluu myös arjen säännöllisyys, terveet elämäntavat, harrastus mahdollisuudet sekä toimiva yhteydenpito läheisiin.

KOTI JA YMPÄRISTÖ

Perhekotimme toimii kauniissa saaristolais kaupungissa,
Paraisilla, maalaismaisemassa lähellä merenrantaa. Iso piha metsineen ja tilava koti antavat jokaiselle lapselle mahdollisuuden turvalliseen yhdessä oloon ja puuhailuun.

Vaapukka toimii kaksi kerroksisessa omakotitalossa, jossa jokaisella lapsella on oma huone, jonka sisustukseen hän on saanut vaikuttaa.

Luonto ja eläimet ovat tärkeä osa perheen arkea. Lähellä olevaa meren rantaa hyödynnämme usein toiminnassamme uinnin, kalastuksen, retkeilyn ja veneilyn merkeissä. Kotimme sijaitsee ratsutilojen vieressä ja lapsilla on mahdollisuus halutessaan hevosten hoitoon ja ratsastukseen.

TURUN SAARISTOSSA ON TURVALLISTA KASVAA

PIENI SAARISTOLAISKAUPUNKI TARJOAA PALJON MAHDOLLISUUKSIA

Perhekoti Vaapukka sijaitsee Turun saaristossa Paraisilla. Paraisten keskusta (3,5km) tarjoaa kattavasti kaikki pienen kaupungin palvelut. Paraisilta löytyy Hyvinvointikeskus, joka tarjoaa monipuolisesti sosiaali- ja terveyspalveluita kuten esim. Tyks mielialahäiriöntyöryhmän palveluita, akuuttiosaston, pakolaistoimintaa, neuvolapalveluita, sosiaalipalvelut lapsiperheille, puheterapiaa, Tyks nuorisopsykiatrian palvelut, psykologi sekä perheneuvola palvelut jne. Paraisilta löytyy päivähoitopaikkoja, peruskoulut, ammattikoulu sekä lukio. Paraisilla lapsilla ja nuorilla on erittäin monipuoliset ja hyvät harrastusmahdollisuudet. Kaikki palvelut ovat myös ruotsinkielellä. Turun palveluihin on matkaa vain 25km.

parainen.fi

HARRASTUS MAHDOLLISUUDET LÄHELLÄ

MONIPUOLISESTI VAIHTOEHTOJA HARRASTUKSIIN

Vaapukassa kasvatus tapahtuu arjen hetkissä yhdessä tekemisen ja kokemisen ja yhdessä eletyn arjen kautta. Meillä Vaapukassa lapsia kannustetaan harrastusten pariin hänen hyvinvoinnin tukemiseksi. Ympärillä oleva luonto metsineen ja merineen luo hienot mahdollisuudet retkeilyyn, lenkkeilyyn, kalastukseen ja kaikkeen luonnossa
liikkumiseen ja puuhasteluun. Lisäksi Paraisten Pif- urheiluseura tarjoaa paljon laadukkaita harrastusmahdollisuuksia lapsille ja nuorille. Näitä ovat esim. jalkapallo, käsipallo, suunnistus, voimistelu, yleisurheilu, hiihto jne. Tämän kautta nuorella on myös jatko-opinnoissa mahdollisuus akatemia toimintaan oman lajin ympärillä. Näiden lisäksi Paraisilta löytyy mm golf, ratsastus, jäähalli sekä musiikkiopisto Argipelagin laajat harrastusmahdollisuudet, kuten eri tanssilajit, soittaminen ja laulaminen. Turun harrastusmahdollisuuksiin on matkaa 35min.

Pargasif.fi

Arkipelagmusik.fi

“Kaiken työskentelymme ja kasvatuksemme tavoitteena on kasvattaa itsenäisiä yhteiskunnassa pärjääviä nuoria, joilla on suoritettuna jokin peruskoulun jälkeinen tutkinto.”

LÄHELLÄ HEVOSTALLEJA

Perhekoti Vaapukka sijaitsee 3 ratsutilan naapurissa. Melkein pihapiirissä olevat hevoset näkyvät arjessa ohikulkevina ratsukoina, kesälaitumina ja hevosten ääninä. Halutessaan Vaapukassa asuvat lapset/ nuoret voivat sovitusti hoitaa tallien hevosia tai käydä ratsastamassa tai vain rapsuttamassa ja syöttämässä herkkuja. Vaapukan äiti Niina on ollut hevosharrastuksissa mukana lasten kanssa monia vuosia ja hän allekirjoittaa hevosten ja yleensäkin eläinten kanssa touhuamisen kuntouttavan ja positiivisen vaikutuksen.

ELÄINTEN MERKITYS

Vaapukassa asustaa tällä hetkellä 3 pientä koiraa. Koirat ja eläimet ovat rakkaita ja tärkeitä perheenjäseniä. Hevoset ja koirat näkyvät arkisessa elämässä paljon ja vaikuttavat läsnäolollaan meihin. Vaapukassa lapset oppivat kohtelemaan eläimiä kunnioittavasti ja rakastavasti. Eläinten monipuolinen ja terapeuttinen vaikutus näkyy arjessamme ja arvoissamme.

KESTÄVÄ KEHITYS

Vaapukassa kasvavat nuoret oppivat arjessa ekologisuuteen ja ymmärtämään kestävän kehityksen merkitystä ja oman osallisuuden siinä. Meille on arkista kierrätys (lasit, metallit, muovit, kartongit, paperi ja vaatteet jne), kompostointi (bokashi), ekologisten puhdistusaineiden käyttö sekä ekologisten vaihtoehtojen käyttö myös kosmetiikassa jne. Meille on arkea Enjo, Bokashi sekä Marseille. Meille Vaapukassa on tavoitteena, että nuoret ymmärtäisivät oman kulutuksensa vaikutukset ympäristöön ja tekisivät vastuullisia päätöksiä sen suhteen. Emme myöskään kannusta turhaan kulutukseen. Ruokaa tilaamme mahdollisuuksien mukaan lähituottajilta sekä tiloilta, jotka kestävät myös ekologisuuden lisäksi eettisen tarkastelun ja eläinten hyvän kohtelun. Meille lihat, kalat ja kananmunat ovat tulleet jo vuosia suoraan tiloilta. Ekologisuus ja kestäväkehitys huomioidaan myös kiinteistössä remonttien yhteydessä. Ja kilometrit pyritään tulevaisuudessa taittamaan ekologisemmin sähkö- tai hybridiautoilla. Ekologisilla valinnoilla on meille iso merkitys ja me olemme valmiit panostamaan niihin ja ekologisuus näkyy meillä ihan arkisina valintoina ja tekoina.

Perheenjäsenet

Perhekoti Vaapukkaan kuuluu perhekotivanhemmat
Niina ja Antti sekä heidän kaksi biologista lasta (-03 &
-05). Vaapukassa työskentelee myös kaksi ohjaajaa.

Niina
Niina on koulutukseltaan sosionomi (laillistettu), lastentarhanopettaja, erityistason perheterapeutti (Terhikki) sekä psykoterapeutti (Valvira). Niina harrastaa perheen yhteisten touhujen ja hyggeilen lisäksi mm. hevosia, lenkkeilyä, avantouintia, joogaa sekä käsitöitä. Tällä hetkellä Niina opiskelee EMDRterapiaa.

Antti
Antti on koulutukseltaan nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja, lasten ja nuorten erityisohjaaja sekä neuropsykiatrinen valmentaja. Antti harrastaa perheen yhteisten touhujen lisäksi mm. kuntosalia, lenkkeilyä, retkeilyä ja on mukana jalkapallo (Pif) toiminnassa.

Perheeseen kuuluu myös koirat Inca, Ymmi & Maija

OHJAAJAT:

Marjo
Marjo on toiminut Vaapukassa kokoaikaisena ohjaajana 2014 lähtien. Marjo on koulutukseltaan lähihoitaja (Terhikki). Marjo harrastaa mm. koiria, puutarhaa, uintia ja käsitöitä.

Niina H.
Niina on työskennellyt Vaapukassa 2011 alkaen.  Niina on koulutukseltaan viittomakielenohjaaja, terveydenhoitaja sekä sairaanhoitaja (Terhikki) ja hän on suorittanut sijaishuollon erikoistumisopinnot.

Annica

Annica aloitti kokoaikaisena Vaapukassa maaliskuussa 2022. Annica on koulutukseltaan nuoriso- ja vapaajanohjaaja, sekä lähihoitaja (Terhikki). Annica harrastaa lenkkeilyä ja on mukana pif käsipallon toiminnassa.

logo
ammatillinen perhekoti vaapukka

yhteystiedot

Levontie 195, 21600 Parainen

Niina: 044 097 9051
pkvaapukka@gmail.com

Antti: 044 558 3352
perhekotivaapukka@gmail.com

Talon puhelin (ohjaajat & lapset)
044 210 8211

Me olemme luottokelpoinen yritys Bisnode rating järjestelmän mukaan. Bisnode rating on automaattinen ja jatkuvapäivitteinen luottoluokitusjärjestelmä.
jasenkoti_logo